15 Ekim 2015 Perşembe

GELENEKSEL TÜRK TARHANASI

Geleneksel Türk Tarhanası

MALZEMELER:

  • 5 kilo domates 
  • 2.5 kilo kırmızı kapya biber
  • 2.5 kilo kuru soğan
  • Yarım kilo tereyağ
  • 1 kilo kuru fasulye
  • 1 kilo nohut
  • 1/2 kilo acı cin biber
  • 2 demet taze nane
  • 1 kilo göce ( bulgur tanesi büyüklüğünde öğütülmüş buğday, nohut, kuru fasulye ve mısır karışımı )
  • 3 kilo yoğurt
  • Tuz, kırmızı toz biber
  • 3 baş sarmısak
  • Aldığı kadar un
   YAPILIŞI:

 Öncelikle tüm sebzeler yıkanıp doğranır. Biz kalabalık bir aile olduğumuz için bu ölçüler fazla olabilir. Büyükçe bir tencereye tereyağını koyup ılıtın. Sırasıyla doğranmış kuru soğan , kapya biber ve domatesi kavurarak biraz pişirin. Toz biberini koyun. Akşamdan ıslatılıp biraz haşlanmış olan kuru baklagillerini ilave edin. Tuzunu atın, nanesini katın ve pişirin. Ocaktan indirmeden önce hızlı hızlı karıştırarak göcesini ilave edin. Göce öğütülmüş tahıl olduğu için hemen tencerenin dibi tutabilir. Bu konuda dikkatli olmak lazım. Göce pişerken tenceredeki suyu çeker. Tencereyi ocaktan alınca biraz soğumasını bekleyin. Soğuyunca yoğurdunu katın ve azar azar un ilave ederek yoğurun. Hamurunuz çok katı bir şey olmayacak. Tüm bunlar bitince büyükçe bir çarşafı ıslatın.Serdiğiniz çarşafın üstüne birbirine dokunmayacak şekilde birer yemek kaşığı yaş tarhanadan koyun. Serin bir yerde ara sıra çevirip küçülterek tamamen kurumasını bekleyin. Kuruyunca isterseniz rondo da ezin. Eğer imkanınız varsa bir değirmende öğüttürün. Kuru ve serin bir yerde tercihen bir kumaş kese içinde saklayın.. 

Afiyet olsun...



TON BALIKLI ERİŞTE


Ton Balıklı Erişte 


     MALZEMELER:

  • 2 avuç ev yapımı erişte (tabii ben yazdan ben hazırlamıştım)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 kutu ton balığı
  • Tuz karabiber 
  • Domates sosu (tabii ben yazdan ben hazırlamıştım)
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Süslemek için maydanoz

     YAPILIŞI:

  Bir tencereye su koyup kaynatın. Kaynayan suya tuz ve sıvı yağı ilave edin. Erişteleri katıp nazikce karıştırın. Haşlanan erişteleri süzüp eritilmiş tereyağında hafif çevirin. Eğer domates sosunuz daha önceden benim gibi yazdan hazırlanmışsa hafif ısıtın. Bir servis tabağının ortasına küçük çorba kasesi koyun. Kenarlarına erişteleri yerleştirin. Kaseyi kaldırın önce domates sosu üstüne ton balıklarını yerleştirin. Hafifce karabiber serpiştirin ve maydanoz yapraklarıyla renklendirin. 
               Afiyet olsun...

PEYNİRLİ KEK

                                       PEYNİRLİ KEK

MALZEMELER:


  • 2 adet yumurta
  • 1 kahve fincanı  sıvı yağ
  • 1 kahve fincanı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı baharatlı çeşnili tuz
  • 100 gram peynir
  • 2-3 adet taze soğan
  • 5-6 dal dereotu ve maydanoz
  • 1-2 parça kurutulmuş domates
  • Aldığı kadar un
YAPILIŞI:

Cam bir kase içine yumurtaları teker teker kıralım. .
Önce mikserin düşük ayarıyla sonra hızlı ayarıyla yumurtalar iyice yoğunlaşıncaya kadar çırpalım. Sıvı yağını ve yoğurdunu ilave edip karıştıralım. Azar azar un ilave edelim . Kabartma tozu, koyup hafifce karıştıralım. En son doğranmış yeşilliklerini, peynirini, tuzunu ve minik minik doğranmış kuru domatesleri koyup tahta bir kaşıkla karıştıralım.  (Kek yaparken ununu çok koyarsanız kekiniz sert olur.) Kıvamında bir kek yapmak için hamurunuz boza kıvamından biraz daha koyu, akışkan bir hamur olmalıdır.
Fırınınızı 170-180 derecede çalıştırın. Kalıbınız silikon değilse önce margarin ya da tereyağ ile yağlayın. Yağlanmış kalıba un serpin ve fazlasını silkeleyin. Hamurunuzu kalıba boşaltın ve 1-2 kez tezgaha vurun ki havası çıksın.  Fırınınızın alta yakın kısmına kalıbınızı yerleştirin ve fırının kapağını açmadan pişirin.
Pişip pişmediğini kontrol etmek için hamura bir kürdan batırın. Eğer kürdana hamur yapışmıyorsa pişmiş demektir. Kekinizi fırından çıkarın ve kalıbında soğumasını bekleyin. 


Afiyet olsun...