17 Temmuz 2015 Cuma

ŞÖBİYET

Şöbiyet


      MALZEMELER:

  • 14 yaprak baklavalık yufka 
  • 150 gram tereyağ

     İÇ MALZEMESİ:

  • 1 avuç çekilmiş antep fıstığı
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı irmik 

    ŞURUBU:

  • 2.5 su bardağı toz şeker
  • 3  su bardağı su
  • 1 dilim limon

     YAPILIŞI: 

  Bir tencereye şekeri ve suyu koyup şeker eriyinceye kadar  karıştıralım. 5 dakika kaynadıktan sonra tencereye limon dilimini ekleyelim ve şurubu kısık ateşte 15 dakika daha kaynatalım . Biraz koyulaşıp göz göz kaynaması gerekiyor.  Şurubu soğuması için bir kenarda bekletelim ve içinden limon dilimini çıkaralım. Bu arada iç malzemesini hazırlayalım. 1 su bardağı süt ve 3 yemek kaşığı irmiği ocakta karıştırarak pişirelim . Hafif koyulaşınca ateşten alalım ve biraz ılımasını bekleyelim. Marketlerde satılan hazır baklavalık yufkalardan yaptığımız bir tatlıdır bu. Bu yufkalar çok çabuk kuruduğu için bazı püf noktalarına dikkat etmemiz gerekiyor. Paketten yufkaları çıkarınca üstlerini örtmek lazım. Geri kalan yufkaları iyice sarıp tekrar buzdolabında saklayabilirsiniz. Tereyağını tavada eritelim. Tezgaha bir yufkayı serelim ve üstüne tereyağ sürelim. 2. yufkayı diğerinin üstüne serelim ve tekrar yağ sürelim. Tüm yufkalar bitinceye kadar bu işleme devam edelim. En üste serdiğimiz yufkaya yağ sürmeyelim. Kare şeklinde olan yufkaları enine ve boyuna kareler halinde keselim. (36 adet çıkıyor) Her karenin köşesine 1 çay kaşığı irmikli harçtan koyalım ve üstlerine birer çay kaşığı toz antep fıstığı koyalım. Muska şeklinde kapatalım. Yapışması için kapatma yerlerine tereyağ sürelim. Yağlanmış tepsiye birisi diğerinin üçgen parçasının üstüne hafif basacak şekilde yerleştirelim. Böylelikle pişerken açılmazlar. Üstlerine tereyağ sürelim ve üstleri kızarıncaya kadar pişirelim. Fırından çıkarır çıkarmaz soğumuş olan şurubunu dökelim. Servis ederken üstlerine antep fıstığı dökelim.                            

ÖNERİ: 
Şöbiyet bazı püf noktalarını öğrenince yapımı kolay bir tatlıdır. Bayram tatlısı olarak bu bayram şöbiyet yapalım ve bu tatlının unutulmaması için bizden sonra gelenlere öğretelim.

Afiyet olsun...









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder