23 Ekim 2015 Cuma

AŞURE

          BİLGİLENDİRME: Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan bir tatlıdır. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü Nuh, büyük tufandan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Tatlının ismi arapçada onuncu anlamına gelmektedir. Aşurenin kesin bir tarifi yoktur.Bölgelere göre farklılıklar gösterir. Bazıları en az 7 , bazıları adı onuncu anlamına geldiği için 10 Aleviler ise içine 12 madde kullanırlar. Temel olarak buğday, nohut, kuru fasulye,pirinç, toz şeker kullanılır. Süslemek için kuru yemişler, nar ve susam kullanılır.Alevil kültüründe, Kerbela Savaşı'nda öldürülen Hüseyin'in öldürüldüğü günde aşure pişirilmesi ile aşurenin hiç bir hayvansal ürün içermemesi arasında bağlantı kurulur ve şiddetin genel olarak protesto edildiği ifade edilir. Aleviler her yıl  aşurelerini pişirip konu komşu ile paylaştıkları Muharrem ayında 12 gün boyunca etin tüketilmediği bir oruç tutarak öldürmenin her türlüsünün (besin için kesilenler bile) şiddet olduğunu idrak ederler.

         MALZEMELER:
  • 2 su bardağı aşurelik  
  • 1 çay bardağı kuru fasulye
  • 1 çay bardağı nohut
  • 1 adet kırmızı elma
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1 yemek kaşığı pirinç 
  • 1 su bardağı tuzsuz badem içi
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 su bardağı tuzsuz fındık içi
  • 1 su bardağı tuzsuz yer fıstığı
  • 1 kahve fincanı kuru üzüm
  • 1adet portakalın rendelenmiş kabuğu
  • 10- 15 adet kuru kayısı
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 10 su bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı haşlanmış tane mısır
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 1  fiske tuz
    SÜSLEMEK İÇİN:
  •  1 adet nar
  • Dövülmüş Antep fıstığı
  • Kuş üzümü
  • Kavurup dövülmüş susam
  • Toz tarçın
    YAPILIŞI:
           Aşuremizi pişirmeden bir gece önce iki su bardağı aşurelik buğdayı sıcak su ile ıslatarak bir saat bekletelim. Daha sonra avucumuzun içinde buğdaylar beyazlaşıncaya kadar ovalayarak yıkayalım. Kuru fasulye ve nohudu önce ıslatıp bir saat kadar beklettikten sonra her ikisini de hafif yumuşayıncaya kadar ayrı ayrı pişirelim. Daha sonra büyükçe bir tencere içine yıkadığımız buğdayı, pişirdiğimiz nohudu ve fasulyeyi koyup üstlerine dört parmak geçecek kadar sıcak su koyalım. Elmamızı soyup çekirdekli kısımlarını temizleyerek tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğrayıp tenceremize ilave edelim.  10 dakika kadar kaynatıp yoğurt mayalar gibi kalınca bir beze sararak bir gece bekletelim. Bu arada çerezlerimizi ayrı ayrı kaplarda 10 dakika haşlayıp kabuklarını soyalım.
             Ertesi sabah iyice şişmiş olan tenceredeki aşurelik malzemelerimizi  elimizle hafif hafif sıkarak nişastasının çıkmasını sağlayalım. Böylelikle aşuremiz daha helmeli olur. Aşure tenceresinin içine 8- 10 bardak sıcak su koyalım ve tencereyi ateşe oturtalım. İçine haşlanmış mısırını da ilave edip kaynatmaya başlayalım. Bulgurunu ve pirincini de ilave edelim. Sık sık karıştırarak dibinin tutmasına izin vermeden 15 dakika kadar pişirelim. 2 su bardağı ılık sütü yavaş yavaş tencereye katalım. 3 su bardağı şekerini ilave edelim ve bu arada sürekli karıştıralım. Haşlayıp kabuklarını soyduğumuz çerezlerini de koyalım. Bu arada tenceremizin içine bir adet çubuk tarçın atalım.  Rendelenmiş portakal kabuğumuzdan ilave edelim.  Tencerenin ağzı açık ve sürekli karıştırıyor olarak 10 - 15 dakika kadar daha pişirip bir fiske tuz atalım ve  ocağı kapatalım.
        Aşure ilk piştiği anda gözünüze biraz sulu / yumuşak gibi gelebilir ancak soğudukça katılaştığını göreceksiniz.
        Servis edeceğiniz aşurenizi kaselerinize boşalttıktan sonra üstlerini tanelenmiş nar, dövülmüş Antep fıstığı, teflon tavada kavrulup ezilmiş susam, kuş üzümü ve dilimlenmiş kuru kayısılarla süsleyebilirsiniz.
        Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme