31 Ekim 2015 Cumartesi

EV YAPIMI ERİŞTE

         BİLGİLENDİRME:.Hamuru yumurta, süt, un ve tuz karışımından olup, oklavayla hazır yufkadan daha kalın olacak şekilde açılır. Bazı yerlerde odun ateşinde saçta kurutulan bazı yörelerde ise çarşaflar üzerinde serilip kurutularak şeritler halinde kesilip tamamen kurutulmaya bırakılan, yapımı oldukça zahmetli ama bir o kadar da besleyici bir makarna çeşididir. Günümüzde sade eriştenin haricinde domatesli, ıspanaklı gibi çeşitleri de yapılmaktadır.

         MALZEMELER:
  • 4 kilo un 
  • 12 adet köy yumurtası 
  • 1 litre kaynatılıp soğutulmuş köy sütü
  • 2 yemek kaşığı tuz
      
     YAPILIŞI:
        Derin bir hamur yoğurma kabının içine unu koyalım ve ortasını havuz gibi açalım.Yumurtayı kıralım, üstüne  tuzu ilave edelim. Azar azar sütünü ilave ederek sert bir hamur yoğuralım. hamurun üstünü kapatalım ve akşamdan sabaha kadar bekletelim. Eğer açtığınız hamurları saçta pişirebilme imkanınız varsa bunu hazırlığını yapmayı zaten biliyorsunuz demektir. Böyle bir imkanınız yoksa hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler koparın ve unlu bir zeminde hazır yufkadan kalın olacak şekilde açın. Açtığınız yufkaların kolay kesilebilmeleri için hafifçe kurumaları gerekir. Düzgün bir zemin üzerine temiz çarşaflar hazırlayın ve açtığınız yufkaları birbirine değmeyecek şekilde serin. Biraz kurumaya başlayınca ilk serdiğiniz yufkadan başlayarak kesme işlemine başlayın. Yufkaların kenarlarını çıkarın kare şekline gelen yufkaları önce 2 parmak şeritler halinde kesin.Sonra bu şeritleri üst üste koyun ve ince ince doğrayın. Doğradığınız erişteleri tekrar kurumaları için çarşaflar üstüne serin ara sıra nazikçe karıştırarak 3-4 gün kurutun. Yufkaların kenarlarından çıkardığınız kısımları da aynı şekilde kesin ve kurutun. Bunları da kışın çorbalarda kullanmak üzere hazırlamış olun.
      Afiyet olsun...

      Hamurun yoğrulma aşaması

      Eriştelerin yufka hali

      Eriştelerin kesilmiş hali

      Ve işte hazırlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder