28 Mayıs 2016 Cumartesi

TAHİNLİ YILDIZ ÇÖREĞİ

     Malzemeler:

  1 su bardağı ılık süt
  1 su bardağı sıvı yağ
  1 çay bardağı ılık su
  2 yemek kaşığı toz şeker
  1 paket instand maya
  1 yemek kaşığı sirke
  1 tatlı kaşığı tuz
  Aldığı kadar un

  İç malzemesi:

  1 çay bardağı tahin  (dilerseniz ezilmiş haşhaş da kullanabilirsiniz)
  4-5 yemek kaşığı pekmez
  1-2 yemek kaşığı su
  Çekilmiş ceviz
  Üstüne sürmek için yumurta sarısı

  Yapılışı:

  Derin bir kap içine sırasıyla tüm malzemeyi koyup birbirine iyice karıştırın. En son azar azar un ilave edin ve tuz koyun. Mayalı hamur yaparken maya ile tuzu aynı anda koymayın. Bu ikisi birbirlerini pek sevmezler.  Ele yapışmayan bir hamur olana kadar un ilavesiyle hamuru yoğurun. Üstünü bir streç ile kapatıp iki katına çıkana kadar bekleyin.
  Bu arada derin bir kase içinde tahin, pekmez ve suyu birbirine iyice yedirin.
  Hamurun mayası olunca  bezeler kopararak unlu bir zeminde çok fazla ince olmayacak  şekilde merdane ile açın. Bir kalıp ya da su bardağı ile kesip içine tahinli malzemeden koyun ceviz serpiştirin. Hamuru önce ortadan ikiyi katlayın D harfi gibi olsun. D harfinin uç kısımlarından tutup karşılıklı birbirine yapıştırın. Böylelikle iç harcı üstte görünecek yerde kalacak.
  Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dıştan içe doğru birbirine dokunacak şekilde sıralayın ama çok sıkıştırmayın ki kabaracak yerleri kalsın. Tepsi mayası için 10-15 dakika bekleyin. En son üstüne yumurta sarısı sürün. Daha önceden 175 derecede ısıtılmış olan fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirin.
   Fırından çıkardıktan sonra ilk sıcaklığı gidince bir sofra bezine sarın böylelikle yumuşacık pamuk gibi bir çöreğiniz olur.
  Afiyetle, sağlıkla.......

Serpilden Lezzetler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder