27 Kasım 2015 Cuma

PEYNİRLİ VE CEVİZLİ MAYALI POĞAÇA

BİLGİLENDİRME: Peynir neredeyse herkes tarafından sevilen ve çok yaygın olarak tüketilen süt ürünlerinin başında gelir. Peynirin binlerce çeşidi olduğunu söylersek hiç de abartmış olmayız. Ülkelere hatta şehirlere göre bile farklı çeşitleri vardır. Peynirin sağlık açısından faydalı olmasının temel nedeni, yüksek besin değeri taşımasıdır. Doğal peynirlerin içerdiği vitamin ve minerallerin değeri oldukça yüksektir. Peynir; diş çürüklerini önler, güçlü kemiklere sahip olmamıza yardım eder, kemik erimesine faydalıdır, gebelik döneminde hem anne adayları hem de bebeği için gereklidir, cilt ve saç sağlığımızı korur. Cevize gelince ; düzenli olarak ceviz tüketmenin kötü kolesterolü düşürerek kalp ve özellikle damar sağlığını korumak için etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Hatta ceviz, sadece kötü kolesterolü düşürerek damarlarda plaka oluşumu riskini azaltmakla kalmaz aynı zamanda damarların esnek kalmasını ve kan akışının normal şekilde devam etmesini sağlar. Tüketim miktarı günde 3-4 cevizdir. Bütün bu bilgilerden sonra peynirli ve cevizli mayalı poğaçalar yapmaya ne dersiniz. Duydum sizi evet dediniz , hadi o zaman birlikte yapalım.

         MALZEMELER:
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1/2 paket yaş maya 
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 adet yumurta
  • 4.5-5 su bardağı kadar un
  • 1 yemek kaşığı (silme) tuz
  • 5-6 dal maydanoz
  • 5-6 dal dereotu
  • 150 gram ezine peyniri
  • 1 avuç doğranmış ceviz içi 
  • Susam, çörekotu

  •   
     YAPILIŞI:
              Mayayı ılık su, şeker, ılık süt ve sıvı yağ ile iyice karıştırıp yumurtanın beyazını da bu karışıma katarak azar azar un ilavesiyle hamuru ele yapışmayacak şekilde hazırlayalım. Yoğurup özleştirdiğimiz hamurun üstünü streç ile kapatıp iki katına gelinceye kadar ılık bir yerde ya da akşamdan sabaha kadar buzdolabında bekletelim. yeşillikleri doğrayıp ceviz ve ezilmiş peynirle iç harcını hazırlayalım. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde açalım. Peynirli iç harcımızda koyup kapatalım ve kenarlarını parmak uçlarımızla iyice yapıştıralım. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip 10-15 dakika kadar bekletelim. Üstlerine yumurtanın sarısını bir miktar sıvı yağla karıştırıp bu karışımdan sürelim. Dilerseniz susam çörek otu serpiştirebilirsiniz. Fırını 170 derecede ısıtıp poğaçalar kızarıncaya kadar pişirelim. Fırından çıkan poğaçaların ilk sıcaklıkları gittikten sonra tabanına kağıt havlu serdiğiniz derin bir tencereye alın. Üstlerine de kağıt havlu koyup kapağını kapatın. Böylelikle poğaçalar siz onları bitirinceye kadar hep pamuk gibi kalacaklardır. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder