31 Mart 2016 Perşembe

3 RENKLİ EKMEK

 MALZEMELER:

1 su bardağı ılık süt
1/2 paket yaş maya (20 gram) 
  2 tatlı kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tuz 
1 avuç kurutulmuş domates 
1/2 demet maydanoz 
1/2 demet dereotu
1 su bardağı siyah zeytin (rondoda çekilmiş) 
1 su bardağı ılık su
1 kahve fincanı sıvı yağ
Aldığı kadar un ( ben tahıllı kullandım)
1 yumurtanın sarısı
Susam, çörek otu, haşhaş

   YAPILIŞI:  
  Maya ve toz şekeri ılık süt içinde eritip iyice karıştıralım. Yeşillikleri yıkayıp suyunu süzdürdükten sonra incecik doğrayalım. Kurutulmuş domatesleri bir miktar sıcak suyun içinde bekletip yumuşadıkları zaman küçük küçük doğrayalım. Zeytinimiz zaten hazırdı.  Tüm hazırlıklarımız bittiğine göre artık ekmeğimizin yapım aşamasına geçebiliriz.
  Şimdi geniş bir yoğurma kabının içine maya ve şeker ile hazırladığımız sütümüzü ve ılık suyu koyup karıştıralım. Sıvı yağını da ilave ettikten sonra yavaş yavaş un ilave ederek yoğurmaya başlayalım. Tuzunu da katalım ve çok sert olmayan ancak ele de yapışmayan bir hamur elde edelim. Hamuru 3 eşit parçaya ayıralım. Her bir parçayı tezgah üstünde ayrı ayrı hazırladığımız iç malzemeleriyle yeniden yoğuralım.Bu aşamada gerek olursa un ilave edebilirsiniz. Yani elimizde zeytinli, domatesli ve yeşillikli 3 ayrı hamurumuz oldu. Her hamuru tekrar ikiye bölelim ve uzun çubuklar yapalım. 3 ayrı hamurdan da kullanarak çok sıkı olmayan (kabarması için boşluk lazım) saç örgüleri yapalım. Şekillendirilmiş ekmek hamurlarını yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim. Ekmek hamuru mayalanıp şiştiği zaman üstlerine yumurta sarısı sürelim ve susam , çörek otu, haşhaş gibi malzemelerle üstlerini süsleyelim. 190-200 derecede ısıtılmış fırında pişirelim. Fırını kapattıktan sonra ekmeği bir beze sarıp dinlendirelim.Yarım saat sonra servise hazırdır. Afiyet olsun.


Serpilden 3 Renkli Ekmek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder