22 Haziran 2015 Pazartesi

PATATESLİ İÇLİ KÖFTE

  Patatesli İçli  Köfte


   MALZEMELER:

  • 1 adet yumruk büyüklüğünde haşlanıp ezilmiş patates 
  • 1 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 çay bardağı irmik
  • 2-3 yemek kaşığı un
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 yemek kaşığı biber salçası (acı)
  • 2 çay kaşığı toz biber
  • 1 adet yumurta

     İÇ MALZEMESİ:

  • 250- 300 gram dana-kuzu karışık kıyma
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 adet ince doğranmış soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz

    SOS MALZEMESİ:

  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    YAPILIŞI:

   Öncelikle bulguru ve irmiği ağzı kapaklı bir kap içine koyup üstlerine 1 su bardağı sıcak su dökelim. Karıştırıp dinlenmeye bırakalım. Bu arada tereyağ koyduğumuz tavaya ince doğranmış soğanı koyup biraz çevirelim. Üstüne kıymayı ilave edip rengi dönene kadar kavuralım. Tüm baharatlarını ilave edip karıştıralım, ocaktan aldıktan sonra iri kıyılmış cevizini koyup karıştıralım. Dinlendirdiğimiz bulgurun içine ezilmiş patates , yumurta ve diğer tüm baharatları katıp iyice yoğuralım. İyice yoğurup özleşen harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içimizde yuvarlayarak işaret parmağımızla içinde boşluk oluşturalım. Bu arada ellerimizi sık sık su ile ıslatalım. Köftelerin içine kıymalı harçtan koyup açık ağzını su ile ıslatılmış elimizle nazikçe kapatalım ve yumurta şekli verelim. Böylece tüm malzemelerimiz bitene kadar devam edelim. Eğer hemen kullanmayacaksak derin dondurucuda saklayabiliriz. İçli köfteyi farklı şekillerde ve damak tadınıza göre pişirebilirsiniz. İsterseniz tulu suda haşlayıp, isterseniz sıvı yağda kızartabilirsiniz. Ben bu sefer çok az kızarttığım köftelerin üzerine sos dökerek yanında yoğurt ile servis ettim.      

 ÖNERİ: 

Sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme