25 Haziran 2015 Perşembe

YEŞİL MERCİMEKLİ VE ZERDEÇALLI PİLAV

  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 1 çay bardağı yeşil mercimek
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı et suyu yada su
  • Yarım limon suyu
  • 1 adet kesme şeker

    YAPILIŞI: 
         İlk iş olarak pirinci sıcak su içinde 1 yemek kaşığı limon suyu ve bir fiske tuz ile 15-20 dakika ıslatalım. Daha önceden sıcak suda 1 saat kadar bekletilmiş ve iyice yıkanmış mercimeği zeytinyağ koyulmuş bir tencereye alalım ve bir kaç dakika kavuralım. Daha sonra pirinci ilave edip pirinçler şeffaflaşıncaya kadar  sürekli karıştırarak kavuralım. Sonra sıcak et suyunu , tuzu, 1 yemek kaşığı limon suyunu , kesme şekeri ve zerdeçalı katıp kaynamaya başlayınca altını kısalım ve pişmeye bırakalım. Pirincin cinsine göre ortalama 13-15 dakika arasında pilavınız hazırdır. Sıcak servis yapalım.  Afiyet olsun.
ZERDEÇAL HAKKINDA BİLGİLENDİRME: 

          Doğal antibakteriyel bir maddedir o nedenle soğuk algınlıkları tedavisinde kullanılır.Bazı araştırmalar zerdeçalın aktif maddesi kurkuminin Alzheimer tedavisinde etkili olduğunu göstermektedir.Kesikleri ve yanmaları dezenfekte etmede doğal antibakteriyel ve antiseptiktir.Araştırmalar bazı kanser türlerini ve kanserin yayılmasını engellemede etkili olduğunu göstermektedir.Lösemi riskini azaltır.Alzheimer hastalığının gelişimini engeller ve yavaşlatır.Ateş düşürücü etkisi vardır.Multiple seklerozun gelişimini yavaşlattığı görülmektedir.Ağrı kesicidir.Kilo vermeye yardımcı olur.Karaciğeri temizler.Bağışıklık sistemini güçlendir.Kireçlenmeyi önler.Yüksek kolesterolü düşürür.Sindirim sistemine yardımcı olur.Karaciğer rahatsızlıkları iyileştirir.Obeziteyi önler.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder