4 Haziran 2015 Perşembe

BULGUR KÖFTESİ

Bulgur Köftesi



MALZEMELER:

  • 1 su bardağı köftelik bulgur 
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı  biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 adet kuru soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber


    Kıymalı harcı için:

  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 250-350 gram kıyma ( kuzu-dana karışık kullandım )
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

      Sos için:

  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı toz biber
  • 3-4 diş sarımsak
  • 3-4 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3-4 su bardağı sıcak su
  • 2 su bardağı yoğurt (servis için)
  • 2 diş sarımsak (servis için)
  • Bir kaç dal kıyılmış maydanoz (süslemek için)
YAPILIŞI:

  Öncelikle  bulgurumuzu ağzını kapatabileceğimiz bir kabın içine koyalım. Üstüne 1 su bardağı sıcak su koyup kabarması için bekletelim. Bu arada soğanı rendeleyip suyunu sıkalım. Genişce bir yoğurma kabının içine yukarıda yazdığım tüm baharat çeşitlerini koyup iyice karıştıralım. Kabaran bulguru da ilave edip özleşinceye kadar 5_10 dakika yoğuralım. Sonra ara sıra elimizi soğuk suyla ıslatarak köftemizden fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avucumuzun içinde yuvarlayalım. Böylece tüm malzeme bitinceye kadar devam edelim.
  Derin bir tencereyi ocağa alalım ve içine 1 yemek kaşığı tereyağ koyup yağı ılıtalım. Üstüne önce salçaları ilave edip hafif kavuralım. Sonra sırasıyla diğer baharatları ve ezilmiş sarımsağı ilave edelim. Nar ekşini koyup sıcak suyunu yavaş yavaş katarak sosu hazırlayalım. Sosumuz kaynamaya başlayınca köfteleri ilave delim. Köftelerimiz pişince suyun üstüne çıkarlar. Pişip pişmediğini buradan anlayabiliriz.
  Köftelerimiz pişerken biz de diğer taraftan kıymalı harcımızı hazırlayalım. Bunun için bir tavaya tereyağını koyup kızdıralım ve üzerine kıymamızı koyup rengi değişene kadar kavuralım. Soğanını ince doğrayıp ilave edelim ve soteleyelim. Sonra baharatlarını koyalım.
  Servis aşamasında önce bulgur köftesini üstüne kavrulmuş baharatlı kıymayı en üstüne kıyılmış maydanoz ve kenarlarına sarımsaklı yoğurt ile servis edelim.

ÖNERİ: 

Bulgur köftemizi sıcak servis edelim.

Afiyet olsun...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder