22 Ekim 2016 Cumartesi

AŞURE

   Malzemeler:

  3 su bardağı aşurelik buğday
  1 su bardağı kuru fasulye
  1 su bardağı nohut
  1 su bardağı tuzsuz iç fındık
  1 su bardağı tuzsuz badem içi
  1 su bardağı ceviz içi
  1 su bardağı tuzsuz fıstık
  1 çay bardağı kavrulmuş susam
  1 çay bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
  1 adet ayıklanmış nar
  1 çay bardağı kuş üzümü
  1 avuç kuru kayısı
  1 avuç kuru incir
  1 adet elma
  2 su bardağı süt
  6 su bardağı şeker
  Yeterince su

   Yapılışı:

  Kuru baklagilleri yıkayın. Buğdayı ve kuru fasulyeyi sıcak su ile nohudu soğuk su ile sabahtan ıslatın. Akşam buğdayı islattığınız suyun içinde avuç içlerinizle ovalayarak yıkayıp siyunu dökün. Fasulye ve nohudun sularını da süzün.Hepsini büyükçe bir tencereye koyun üstünü 4-5 parmak geçecek şekilde sıcak su ilavesiyle 5 dakika kadar kaynatın. Daha sonra tencereyi battaniye gibi kalın bir şeyle sarın ve sabaha kadar bekletin. Sabah tamamen eriyip helmelendiğini göreceksiniz. Bu arada akşamdan cerezlerinizi de ayrı ayrı kaplarda sıcak suyla ıslatırsanız işiniz kolaylaşmış olacaktır.
Yumuşamış ve suyunu çekmiş olan aşurelik malzemenize 2 su bardağı ılık sütünü ilave edin. Kabuklarını soyup tavla zarı gibi doğradığınız elmayı da koyun. Bir taraftan da sıcak su hazırlayın. 3-4 bardak kadar sıcak su koyun ve şekerini ilave edin. Kabuklarını soyduğunuz çerezleri küçük küçük doğrayıp yıkadığınız kuru yemişleri ve sıcak suda bekletip süzdüğünüz kuru üzümleri de ilave edin ve bu arada sürekli karıştırın. Çünkü aşure dibine cabuk tutar. Biraz sulu gibi olursa tedirgin olmayın. Soğudukca koyulasacaktır.
Kaselere servis edin. Biraz soğuduktan sonra kavurduğunuz susamları robotta çekin. Üstlerine çekilmiş susam, nar taneleri ve kuş üzümü serpiştirerek servis edin.
Evinizin bolluğu ve bereketi eksik olmasın.
Afiyetle ,sağlıkla inşallah...
 



Serpilden Lezzetler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder