MALZEMELER:
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 adet haşlanmış iri patates
- 1/2 paket yaş maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı sirke
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 adet yumurta ( sarısı üzeri için beyazı peynire katmak için)
İç malzemesi - 1 su bardağı kahvaltılık lor
- 1/2 demet maydanoz
- 1 haşlanmış iri patates
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Derince bir yoğurma kabına su, süt ve sıvı yağ ile toz şeker, haşlanıp ezilmiş patatesin birisini koyup iyice karıştıralım. Maya, sirke, yoğurt ilave edip karıştıralım. Azar azar un ilave ederek ele yapışmayacak kulak memesi sertliğinde bir hamur yoğuralım. Hamur kabını bir streçle saralım ve mayalanması için bekletelim. Hamur iki katı büyüklüğüne eriştiğinde hazır demektir. Hamur kabarsın diye beklerken iç malzemesini hazırlayalım. Bunun için ezilmiş patates yıkanmış ve doğranmış yarım demet maydanoz, kahvaltılık lor, tuz ve karabiberi iyice karıştıralım. Mayalanmış ve kabarmış hamurumuzdan bir yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım. Unlu bir zemin üzerinde elimizle genişlettikten sonra bir kenarına iç malzemesinden koyup rulo şeklinde saralım. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine ay şekli vererek aralıklı olarak yerleştirelim. Tepsi mayasının olması için çöreklerimizin tekrar kabarmasını bekleyelim. Kabarmış çöreklerimizin üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serperek 180 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim. Fırından çıkardığımız çörekleri 5 dakika sonra içine kağıt havlu serilmiş kapaklı derince bir kaba aktaralım, üzerlerini bir mutfak havlusu ile örttükten sonra kapağını kapatalım. Böylelikle çöreklerimizin pamuk gibi yumuşak kalmasını sağlayacağız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder