MALZEMELER:
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 adet haşlanmış iri patates
1/2 paket yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı tuz
1 kahve fincanı haşhaş
1 adet yumurta'nın sarısı (üzeri için)
İç malzemesi
1 su bardağı tayin
1/2 çay bardağı pekmez
1 su bardağı dövülmüş ceviz (arzuya göre)
YAPILIŞI:
Derince bir yoğurma kabına su, süt ve sıvı yağ ile toz şeker, haşlanıp ezilmiş patatesin birisini koyup iyice karıştıralım. Maya, sirke, yoğurt ilave edip karıştıralım. Azar azar un ilave ederek ele yapışmayacak kulak memesi sertliğinde bir hamur yoğuralım. Hamur kabını bir streçle saralım ve mayalanması için bekletelim. Hamur iki katı büyüklüğüne eriştiğinde hazır demektir. Hamur kabarsın diye beklerken iç malzemesini hazırlayalım. Bunun için tayin ve pekmezimizi iyice karıştıralım. Mayalanmış ve kabarmış hamurumuzdan bir yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım. Unlu bir zemin üzerinde elimizle genişlettikten sonra içine tayin pekmez karışımından bir tatlı kaşığı kadar koyup top şeklinde yuvarlayalım. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirelim. Tepsi mayasının olması için çöreklerimizin tekrar kabarmasını bekleyelim. Kabarmış çöreklerimizin üzerine yumurta sarısı sürüp haşhaş serperek 180 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim. Fırından çıkardığımız çörekleri 5 dakika sonra içine kağıt havlu serilmiş kapaklı derince bir kaba aktaralım, üzerlerini bir mutfak havlusu ile örttükten sonra kapağını kapatalım. Böylelikle çöreklerimizin pamuk gibi yumuşak kalmasını sağlayacağız.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder