8 Haziran 2016 Çarşamba

HÜNKAR BEĞENDİ

Serpilden Hünkar Beğendi


     Hünkar beğendi yapımı zor zannedilen bir yemektir. Ancak hiç de öyle değildir. Özellikle ziyafet sofralarına çok yakışır. Yanında mis gibi tereyağ kokulu pilav ve salata vazgeçilmezim. :)
Serpilden Lezzetler olarak iftar sofralarınıza çok yakışacağını düşünüyorum. Özellikle de misafir kabul edecekseniz işte tam zamanıdır. Hadi birlikte yapalım.

      Malzemeler:
  Yarım kilo kuşbaşı kuzu eti
  2 yemek kaşığı tereyağ
  2 adet kuru soğan
  2 adet olgun domates
  1 yemek kaşığı domates salçası
  2-3 diş sarımsak
  1 adet kapya biber
  Tuz, karabiber

     Beğendi için:

  3-4 adet bostan patlıcanı
  2 yemek kaşığı tereyağ
  2 yemek kaşığı un
  1.5 su bardağı ılık süt
  Yarım çay kaşığı muskat rendesi
  75 gram kaşar
  Tuz, karabiber
  2-3 dal maydanoz

     Yapılışı:

  Tencerede ince doğranmış soğanı biraz soteleyin. Eti ilave edin, suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Kabukları soyulup ince doğranmış domateslerle küçük küçük doğranmış kapya biberleri ve dövülmüş sarımsakları ilave edin ve iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Salçasını da katıp çok az su koyarak etler iyice yumuşayıncaya kadar tencerenin ağzı kapalı olarak pişirin. Ateşten aldıktan sonra tuzunu ve karabiberini ilave edin.
  Beğendisi için patlıcanları çatalla delin ve ya mangal da ya da ocak üstünde közmatikle iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ateşten aldıktan sonra dış kabuklarını soyun ve küçük küçük doğrayın. Tencereye tereyağını koyun ve erimeye başlayınca unu ilave edip hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Patlıcanlarını ilave edip birlikte bir kaç dakika pişirin. Yavaş yavaş sütünü ilave edin. Bu arada sürekli karıştırın ki topaklanmasın. Ateşten aldıktan sonra muskat rendesi, tuz, karabiber (ben bu aşamada beyaz biber kullanıyorum) ve rende kaşarını ilave edin iyice karıştırın. Servis tabağının ortasına beğendiyi üstünede etini koyun ve sonra üstüne doğranmış maydanoz serpiştirip sıcak sıcak servis edin.
  Afiyetle, sağlıkla.....

Serpilden Lezzetler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder