23 Şubat 2018 Cuma

LİMONLU CHEESCAKE




Serpil'den Limonlu Cheescake Tarifi
       LİMONLU CHEESCAKE
    
     TABANI İÇİN :
  3 paket eti burçak bisküvi
  1/2 su bardağı tereyağ (erimiş)
  3 yemek kaşığı toz şeker

     YAPILIŞI:
   24 cm'lik kelepçeli yuvarlak kalıbın  altına uygun şekilde yağlı kağıt kesip yerleştirin. Kalıbın dış kısmına ise komple kaplayacak şekilde alüminyum folyo sarın. (Folyoyu sarıyoruz çünkü suda pişirme yapacağımız için kalıba su değmemesi gerekiyor)Fırınınızı 160 derecede (turbo ayarda) ısıtmaya başlayın.Rondoda bisküvileri toz olana kadar çekin. İçine erimiş tereyağ ve şekeri de ekleyin ve spatula ile birbirlerine yedirene kadar karıştırın.Hazırladığınız kalıbın içine bisküvileri dökün ve kalıbınızın hem tabanına hem komple kenarlarına taşırarak kaşıkla güzelce yayıp düzleyin.Fırına verin ve 10 dakika pişirin.Fırından çıkartın, fırının derecesini 150'ye düşürün ve cheesecake harcını hazırlamaya başlayalım.
    
     CHEESCAKE HARCI İÇİN:
 700 gr labne peyniri (oda sıcaklığında)
 1 su bardağı toz şeker
 3 yemek kaşığı  un
 1 su bardağı krema (oda sıcaklığında)
 3 yemek kaşığı + 2 tatlı kaşığı limon suyu
 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
    
     YAPILIŞI:
  Bir çırpma kabında labne peyniri, un ve toz şekeri düşük hızda birbirleriyle karışıp pürüzsüz yumuşak oluncaya kadar çırpın. (Çırpma kısmına dikkat etmek gerekiyor, çırparken ne kadar az hava alırsa o kadar çatlama riski azalır)Küçük bir kasede limon suyu, krema ve limon kabuğu rendesini güzelce çırpın ve çırpma kabına ekleyin. Karışana kadar yine çok düşük hızda çırpın.Şimdi teker teker olmak kaydıyla yumurtaları ekleyin. Güzelce karıştıktan sonra kalıba cheesecake harcını dökün.Kelepçeli kalıbınızdan daha büyük olacak şekilde bir fırın kabına (veya tepsisine) kelepçeli kalıbınızı oturtun. Ve alüminyum folyolu kısmın yarısına kadar su doldurun. Bu sayede suyun buharı ile cheesecake pişecek ve çatlama kırılma riski düşecek.Fırına verin ve fırında yaklaşık 70 dakika pişirin.Fırını söndürün ama cheesecake fırın kapağı kapalı olacak şekilde 15 dakika kalsın.15 dakikanın sonunda fırının kapağını çok hafif aralayın ve 20 dakika da bu şekilde kalsın.20 dakikanın sonunda cheesecake'i çıkartın ve oda sıcaklığında tamamen soğumasını bekleyin.Bu şekilde aşamalı soğutma sayesinde ani ısı değişikliğine maruz kalmayacağı için yine çatlama riskini azaltmış oluyoruz.Oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabına koyun ve ertesi güne kadar soğutun.
     LİMONLU SOS İÇİN:
2 adet limonun suyu (1/3 su bardağı)
2 adet yumurta + 1 yumurta sarısı
1/2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağ (soğuk ve küp küp kesilmiş)
1 yemek kaşığı krema

     YAPILIŞI:
Küçük boy bir tencereye limon suyunu koyun ve kısık ateşte kaynamasını bekleyin.Bir kasede yumurtaları hafif çırpın ve içine şeker ekleyip yine hafif çırpın.Limon suyu kaynar kaynamaz sicim gibi incecik yumurtalı karışıma bir yandan hızlıca çırparak ekleyin. Sonra tekrar tencereye alın karışımı ve orta ateşte sürekli çırpın.Karışım kalınlaşana kadar çırpmaya devam edin, kalınlaşınca ocaktan hemen alın, tereyağını ekleyin. Tereyağ güzelce işinde eriyince krema ve vanilya özütünü de ekleyin ve çırpın. Sonra süzgeçten geçirerek bir kaseye alın ve üzerine temas edecek şekilde streç film kapatıp buzdolabında soğumaya bırakın.Sos buzdolabında soğuyunca, cheesecake de bir gün dolapta soğuduktan sonra kalıbından çıkartıp sosunu döküp bir süre dolapta beklettikten sonra çırpılmış krema ve limon dilimleriyle servis edebilirsiniz.
Beni bilen bilir tatlı şeyleri  sevmem. Cheescake özellikle de limonlu ise dokunmayın bana. Şimdiye dek bir çok tarif denedim. Onları da sevmiştim ama bu tarif tam damak tadıma göre oldu. Dokusu, limon aroması, ağızda bıraktığı o muhteşem tadı anlatılmaz yapılıp yenir.
İnternette gezinirken bu tarifi gördüm. Okuyunca benim hemen denemek istedim. Tarif için  Damy's Kıtchen'a teşekkür ederim.
Lütfen sizlerde deneyin. Eğer cheescake seviyorsanız eminim bu tarife bayılacaksınız.
İlk defa bu şekilde cheescake yapanlar iç malzemesini "neden bu kadar sıvı bu katılaşmazki" deyip korkmasınlar. Sonuç mükemmel olacak.  Hadi o zaman gelsin malzemeler....

Afiyetle, sağlık ve huzurla canlar.....;
Serpil'den Lezzetler - Limonlu Cheescake








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder