3 Aralık 2015 Perşembe

YUVARLAMA

BİLGİLENDİRME: Yurdumuzun her bölgesinin hatta her yöresinin kendine özgü lezzetleri var. Egenin otlu ve zeytinyağlı yemeklerini severim. Çünkü daha çok zeytinyağlılardır tercihim, ama et denince güney doğunun yemekleri apayrı bir lezzet. Bu gün sizlerle Gaziantep mutfağına ait bir çorba (!) yapacağız. Bu öyle lezzetli öyle doyurucu bir çorba ki acaba çorba değil de ana yemek mi olmalıymış diye düşünmeden edemedim yerken. Sizlere tam ölçüyü vereceğim. Ancak hatırlatayım bu ölçü biraz fazla oluyor. Bu ölçünün yarısı  8 kişilik kadar oldu. Tamam tamam uzattım biliyorum sizde merak içindesiniz . Hadi o zaman sıvayın kolları, yıkayın elleri başlayalım.

    MALZEMELER:
  • 750 gram küçük doğranmış kuzu eti
  •  Yarım su bardağı nohut
  • 4 su bardağı süzme yoğurt   
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yumurta sarısı
  • 250 gram orta yağlı kıyma
  • Tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • Tuz , karabiber, kuru nane
    YAPILIŞI:
      Pirinçleri çok az haşlayıp süzün ve kuruması için bir bez üstüne serin. Bu işlemi bir gün önceden yapmanız lazım ki pirinçler iyice kurusun. Kurutulmuş pirinçleri ya bir havan içinde un haline getirmeden dövün ya da robotta bulgurdan biraz daha küçük olacak şekilde çekin. Eğer bulabilirseniz Gaziantep yöresel ürünleri satan bir yerden de alabilirsiniz. Eti bir miktar sıvı yağ ile biraz kavurun, sonra üstüne sıcak su ekleyip bir gece önceden soğuk su ile ıslattığınız nohutlarla birlikte pişinceye kadar haşlayın. Kıymaya , dövülmüş pirinç, biraz tuz ve karabiber katarak iyice özleşip birbirine tamamen karışıncaya kadar yoğurun. Elinize yapışmaz  ve pirinçler elinizi acıtmaz oluncaya kadar yoğurun. Yoğurduğunuz bu malzemeden haşlanmış nohut büyüklüğünde minik parçalar koparıp avuç içinizde yuvarlayın. Tencerede pişen etli nohuda biraz tuz ve karabiber ekleyin içine şekillendirdiğiniz minik köftecikleri katın. Bu arada yoğurdu bir miktar su ile açın. 1 yemek kaşığı un ve 1 yumurta sarısıyla birlikte azar azar ilave ederek 2 su bardağı kadar suyu yoğurda yedirin.15-20 dakika kadar piştikten sonra köfteden bir tanesini yiyip bakın. Eğer dişinize yapışmıyorsa ve pirinçlerin sertliklerini hissetmiyorsanız pişmiş demektir. Çorbanın suyunda azar azar yoğurda ilave edin ki soğuk ve sıcak olan malzemeleri alıştıralım. Eğer direkt yoğurtlu malzemeyi çorbaya koyarsanız yoğurdunuz kesilir ki bunu hiç istemeyiz. Şimdi çorbanızın su durumuna göre gerekiyorsa sıcak su ilave edin. 5 dakika kadar kaynattıktan sonra üstüne eritilmiş tereyağlı kuru nane ilave edin. Anlatması biraz uzun oldu farkındayım. Ancak yapmaya başlayınca hiçde zor değil. Hele bir de tadına bakınca bunca emeğe değer diyeceğinizden eminim.
     Afiyet olsun.
    Yuvalama çorbası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder