BAKLAVALIK YUFKA İLE PIRASALI BÖREK
MALZEMELER;
- 1/2 paket baklavalık yufka
- 3 yumurta
- 1.5 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı sıcak süt
- 4-5 pırasa
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı acı biber salçası (arzuya göre)
- 1 çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI:
İlk olarak yufkaları dolaptan çıkaralım ve 10-15 dakika dışarıda bekletelim ki birbirinden daha kolay ayırabilelim. Pırasalarımızı temizleyip ince ince doğrayalım ve bir güzel yıkayalım. Tercihinize göre sıvı yağ ya da tereyeğında önce salçasını soteleyerek pırasaları pişirelim. Tuzunu ve karabiberini koyup piştiğinden emin olunca ocağın altını kapatalım. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serelim. Fırın tepsinizin büyüklüğüne göre isterseniz yufkaları bütün olarak, isterseniz ortadan bölerek kullanalım. Baklavalık yufka diğer yufkalara göre daha sert olduğu için ben yufkaları sıcak süt ile ıslatmayı tercih ediyorum. Tepsiye serdiğiniz her bir yufkaya önce sıcak süt, ardından 3 yumurta ve sıvı yağ ile hazırladığınız sosunu sürelim. Aynı işlemi üst üste 7-8 yufka ile yapalım. Arasına pırasalı harcımızı yayalım. Az önceki yufka sıralama işlemimizi tekrarlayalım. Yani bir yufka , üstüne önce sıcak süt, ardından yumurta ve sıvı yağdan hazırlanan sos. Burada bazı arkadaşların aklına şöyle bir soru gelebilir, neden sütü yumurtaya karıştırmıyoruz. Bu tarifte baklavalık yufka kullanıyoruz ve yufkamız sert. Yufkamızı yumuşatmak için sıcak süt kullanıyoruz ve sıcak süte yumurta katamayız. Tabii ki bunu ev hanımları bilirler, ancak yemek yapmaya yeni başlayan arkadaşları da düşünürsek bu açıklama onlar içindi. Tüm yufkalarımız bitti. Şimdi böreğimizi dilediğimiz gibi dilimleyebiliriz. Üstüne kalan yumurtalı sosumuzu biraz süt ile karıştırıp dökelim. Böreğimizi fırına vermeden önce biraz bekletelim ki sosunu iyice emsin. Sıra böreğimizi pişirmeye geldi. 170-180 derecede ısıttığımız fırınımıza böreğimizi sürelim ve üstü kızarıncaya kadar pişirelim. Ilık olarak servis yapalım.Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder