9 Kasım 2017 Perşembe

CEPLİ POĞAÇA

     MALZEMELER:
  1 su bardağı ılık süt
  1 su bardağı ılık su
  1 su bardağı sıvı yağ +2 yemek kaşığı
  1 tatlı kaşığı mahlep
  1 paket instand maya
  1 yemek kaşığı şeker
  1 tatlı kaşığı tuz
  1 yumurta beyazı
  5- 5.5 su bardağı un
     Üstüne:
  1 yumurta sarısı
  Susam-çörekotu

     YAPILIŞI:
  Derin bir kap içine su, süt, şeker, mahlep, sıvı yağ ve mayayı koyup karıştırın. Kontrollü bir şekilde unu ilave ederek yoğurun. Tuz koyun. Hamur ele yapışmayacak ancak çok sert olmayacak şekilde olmalıdır.
Hamuru ne kadar iyi yoğurursanız sonuç o kadar iyi olur. Yoğurma işlemi bitince üstünü bir streçle kapatın. Hamurunuz 2 katına ulaşınca mayalanma süresi tamamdır. Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparın ve tezgahın üstünde parmaklarınızı sıvı yağa batırarak hsmuruyuvarlak açın. Önce ikiye katlayın ve D harfi gibi olsun. Tekrar ikiye katlayınca üçgen halini alsın. Pişerken açılmasın diye katlama yerini poğaça gibi kapatın.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip tepsi mayası için bekleyin. Sandviçleriniz kabarmaya başlayınca çok az sıvı yağ ile karıştırılmış yumurta sarısı sürün ve 180 derecelik fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarınca ilk sıcaklığı geçince derin bir kaba alıp önce üstüne bir kâğıt havlu koyun. Sonra kapağını kapatın. Tamamen soğuyunca daha sonra kullanmak üzere  dondurucuya kaldırabilirsiniz.
  Afiyetle,sağlıkla ve huzurla tüketin..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder