26 Mayıs 2016 Perşembe

AY ÇÖREĞİ

     Serpilden Lezzetler bugün size, genellikle pastane raflarında görmeye alışık olduğumuz nefis bir çöreği; iki farklı şekilde nasıl yapılabileceğini tarif edecek. Bu çöreği, siz ve sevdikleriniz eminim ki çok beğeneceksiniz. İki farklı şekilde yapabileceğiniz bu çörek için malzeme listemiz ise tektir.
    
     Malzemeler:

  Hamuru için;
  100 gram tereyağ
  4 yemek kaşığı toz şeker
  1 çay bardağı sıvı yağ
  1 yumurta akı
  1 çay bardağı su
  1 tatlı kaşığı kuru maya
  1 çay kaşığı mahlep
  4.5 su bardağı un
  1 fiske tuz

     İç malzemesi;

  5 dilim bayat kakaolu kek
  2 yemek kaşığı toz şeker
  1 avuç çekilmiş ceviz
  1 avuç kuru üzüm
  1 limon kabuğu rendesi
  1 çay kaşığı tarçın
  1 çay bardağı su
  1 yemek kaşığı kakao

     Yapılışı:

    Derin bir kap içinde öncelikle tüm sıvı malzemeleri karıştıralım. Daha sonra maya ve diğer kuru malzemeleri ekleyip iyice yoğuralım. Kabın üstünü nemli bir bez ile kapatıp ılık bir ortamda hamur iki katına gelene kadar bekletelim.
    Bu arada iç malzemesini hazırlayalım. Bayat keki elimizle ufalayalım. Diğer tüm malzemelerle karıştırıp yoğuralım. Eğer evinizde pralin çikolatanız varsa yada nutella gibi bir şey, o zaman kakao ve suyu kullanmadan bu malzemeleri kullanabilirsiniz. Malzemeler iyice karışınca poğaça hamuru kıvamında elimizle şekillendirebileceğimiz bir iç malzememizin olması lazım.
    Hamur mayalanınca yumurtadan daha küçük parçalar koparın ve tezgah üstünde elinizle açın. Üstüne bıçakla çizgiler atın ve iç malzemesinden bir miktar kopartıp sarma yapar gibi hamurun uç kısmına yerleştirin ve rulo yapın. Uçlarını birbirine yaklaştırıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üstüne yumurta sarısı sürün ve üstleri kızarıncaya kadar pişirin.
  Dilerseniz hamurun tamamını tezgah üstünde açın ve iç malzemeyi hamurun bir ucuna baştan başa yerleştirip rulo pasta yapar gibi kapatın. Verevine 2-3 parmak genişliğinde kesip yumurta sarısı sürerek pişirin. Böyle yaparsanız üstüne file badem serpiştirin inanın çok yakışıyor.
  Anlatırken size zor gibi gelebilir. Ama yapmak yazmaktan daha kolay..
 Afiyetle , ağız tadıyla....

Serpilden Lezzetler



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder