30 Mayıs 2016 Pazartesi

EKŞİLİ KÖFTE





     Bu yemeğimiz Ege yöresinin bazı köylerinde düğün yemeği olarak yapılır. Ben ilk kez Milas'da bir düğünde yapılışını görmüştüm. Üstelik onlar köfteleri de zeytinyağında kızartıyorlar. Bütün mahalle mis gibi saf zeytinyağı kokuyor.
  Serpilden lezzetler olarak bu gün Aydın, Muğla ve bu illerin köylerinde yapılan bir yemeği sizlerle paylaşmak istedim.
  Zamam zaman yöresel yemeklerimizden örnekler vermeye devam edeceğim .

      Malzemeler:

  250 gram kıyma
  1  yumurta
  1 adet rendelenmiş soğan
  Karabiber, tuz
  Un
  Kızartmak için sıvı yağ
      -   -   -   -   -   -   -   -   -  
  1 kase haşlanmış nohut
  2 adet kuru soğan
  1 tatlı kaşığı biber salçası
  1 yemek kaşığı domates salçası
  4-5 diş sarımsak
  1 adet limon
  1 kahve fincanı zeytinyağ
  Tuz
  Maydanoz

     Yapılışı:

  Kıyma, yumurta, tuz, karabiber ve rendelenmiş 1 adet soğanı karıştırın. Azar azar un ilave edin. Ele yapışan bir köfte olur. Buzdolabında yarım saat dinlendirin.
  Elinizi suya ya da sıvı yağa batırarak serçe parmağınız gibi ince köfteler yapın ve un koyduğunuz bir tepside biriktirin. Ara sıra tepsiyi sallayarak birbirlerine yapışmasını engelleyin.
  Tavaya sıvı yağ koyun ve köfteleri kızartıp kevgir ile çıkartın.
  Tencereye zeytinyağını koyun. 2 adet soğanı ince ince doğrayın. Hafif kavurun.
Salçalarını ekleyin onları da biraz kavurun.
Biraz su ekleyin. Haşladığınız nohutları ve köftelerini koyun, tuzunu ve üstünü 2 parmak geçecek kadar sıcak suyunu koyun.
10-15 dakika kısık ateşte pişirin. Sarımsakları ezin ve limon suyuyla karıştırın. Pişmekte olan yemeğe ilave edin. 1-2 taşım kaynattıktan sonra ateşi kapatın.
Yemek piştikten yarım saat kadar sonra servis ederseniz sarımsağın tadı yemeğe iyice nüfus etmiş olur.
  Servis ederken üstüne maydanoz yaprakları koyabilirsiniz.
  Afiyetle, sağlıkla......

Serpilden Lezzetler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder