15 Ekim 2015 Perşembe

GELENEKSEL TÜRK TARHANASI

Geleneksel Türk Tarhanası

MALZEMELER:

  • 5 kilo domates 
  • 2.5 kilo kırmızı kapya biber
  • 2.5 kilo kuru soğan
  • Yarım kilo tereyağ
  • 1 kilo kuru fasulye
  • 1 kilo nohut
  • 1/2 kilo acı cin biber
  • 2 demet taze nane
  • 1 kilo göce ( bulgur tanesi büyüklüğünde öğütülmüş buğday, nohut, kuru fasulye ve mısır karışımı )
  • 3 kilo yoğurt
  • Tuz, kırmızı toz biber
  • 3 baş sarmısak
  • Aldığı kadar un
   YAPILIŞI:

 Öncelikle tüm sebzeler yıkanıp doğranır. Biz kalabalık bir aile olduğumuz için bu ölçüler fazla olabilir. Büyükçe bir tencereye tereyağını koyup ılıtın. Sırasıyla doğranmış kuru soğan , kapya biber ve domatesi kavurarak biraz pişirin. Toz biberini koyun. Akşamdan ıslatılıp biraz haşlanmış olan kuru baklagillerini ilave edin. Tuzunu atın, nanesini katın ve pişirin. Ocaktan indirmeden önce hızlı hızlı karıştırarak göcesini ilave edin. Göce öğütülmüş tahıl olduğu için hemen tencerenin dibi tutabilir. Bu konuda dikkatli olmak lazım. Göce pişerken tenceredeki suyu çeker. Tencereyi ocaktan alınca biraz soğumasını bekleyin. Soğuyunca yoğurdunu katın ve azar azar un ilave ederek yoğurun. Hamurunuz çok katı bir şey olmayacak. Tüm bunlar bitince büyükçe bir çarşafı ıslatın.Serdiğiniz çarşafın üstüne birbirine dokunmayacak şekilde birer yemek kaşığı yaş tarhanadan koyun. Serin bir yerde ara sıra çevirip küçülterek tamamen kurumasını bekleyin. Kuruyunca isterseniz rondo da ezin. Eğer imkanınız varsa bir değirmende öğüttürün. Kuru ve serin bir yerde tercihen bir kumaş kese içinde saklayın.. 

Afiyet olsun...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder