17 Ekim 2015 Cumartesi

PATATES PÜRELİ MİLFÖY ÇANAĞINDA SUSAMLI TAVUK

Patates Püreli Milföy Çanağında Susamlı Tavuk


         MALZEMELER:
  • 1 kilo tavuk biftek 
  • 1 çay bardağı soya sosu
  • 1 kase un
  • 3 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı hardal 
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı susam
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
    YAPILIŞI:
           Öncelikle çırpılmış yumurta, soya sosu, hardal, karabiber, tuz ve pul biber iyice karıştırıp sosu hazırlayın. Tavukları önce soya sosuna, daha sonra una bulayın. Yumurta, hardal, tuz, karabiber ve pul biberi karıştırıp tavukları bu karışıma bulayın. En son susama buladıktan sonra erimiş tereyağında kızartın. Kızaran tavukları fırın tepsisine dizip 200 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin.
      Not: Susamlı tavuğu sadece tavuk biftekle değil göğüs, but ve kanatla da yapabilirsiniz. Tavuğu hiç bir zaman pişirmeden önce yıkamayın. Yıkadığınız takdirde tavuktaki bakterileri her tarafına bulaştırmış olursunuz.
    PATATES PÜRESİ MALZEMESİ: 
  • 2 adet ince dilimlenmiş patates
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 fiske muskat rendesi
  • 1 fiske beyaz biber
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Kişi sayısına göre milföy yaprağı

    PATATES PÜRESİ YAPILIŞI:

       Biliyorum patates püresi yapmanın bir çok değişik şekli var. İşte bu da benim stilim. İnce kıyılmış patatesleri tencereye koyup üstüne sütü ilave edin. Kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Ateşten indirdikten sonra tuzunu koyun. Çünkü tuzu baştan koyarsanız süt kesilir. Sonra da diğer baharatlarını ve yağını koyun ve iyice ezin.


    MİLFÖYÜN YAPILIŞI:

       Milföy yapraklarını merdane ile biraz büyütün. Hafif yağlanmış sufle kalıplarına yerleştirin. Alt kısımlarına çatalla sık sık delikler açın ki kabarmasınlar. İçlerine ve kenarlarına tavuk için hazırladığınız yumurtalı sostan sürebilirsiniz. 180 derecedeki fırında kızarıncaya kadar pişirin. Biraz soğuduktan sonra nazikçe kalıptan çıkarın. Şimdi işin en eğlenceli yerine geldik. Elinize istediğiniz büyüklükte bir servis tabağı alın. Önce milföyü , içlerine patates püresini en üste de susamlı tavuğu koyun.  Tabağınızı dilediğiniz gibi süsleyip servis edin. 

    Bu tarifi sevgili şefim Özlem Mekik hanımın kaleme aldığı "Günümüz Lezzetleri" kitabından yaptım. Ama sunumda bazı değişiklikler yaptım.

         
         Afiyet Olsun.
                                                        


                      Serpil'den Lezzetler - Serpil Bıyıkoğlu







     




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder