26 Ekim 2015 Pazartesi

ŞEHRİYELİ PİLAV

         BİLGİLENDİRME: Beslenmemizde önemli yeri bulunan pirinci veren tarım bitkisi  pirinç (çeltik) buğdaygillerdendir. Yirmi kadar çeşidi bulunan pirincin anayurdu tam olarak bilinmemektedir. Ülkemizde de çeltik üretimi büyük ölçüde yapılmaktadır. Pirincin başlıca faydalarını şöyle sıralayabiliriz. Yüksek tansiyonu düşürür. Böbrek taşı oluşumunu önler. İçerdiği bazı maddelerin yardımıyla kanser oluşumunu engeller. Ekmeğin içerdiği glutenden ötürü allerji çekenler için pirinç bir alternatiftir. Pirinci mutfağımızda çorbadan pilava ve hatta tatlılara kadar bir çok yerde kullanırız. 

         MALZEMELER:
  • 1 su bardağı baldo pirinç 
  • 2 yemek kaşığı arpa şehriye
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 1  yemek kaşığı tereyağ
  • 1.5 su bardağı sıcak et  ya da tavuk suyu
  • 1/2 limonun suyu 
  • Tuz 
    YAPILIŞI:
           Pirinçleri içine tuz atılıp bir kaç damla limon sıkılmış sıcak tuzlu suda 1 saat kadar bekletin. Daha sonra soğuk su altında nişastası gidene kadar yıkayın ve suyunun süzülmesi için bir süzgece alın. Yayvan bir tencereye sıvı yağı koyun. İçine şehriyeyi ilave edin ve sürekli karıştırarak yakmadan pembeleşinceye kadar kavurun. Suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri ilave edin. Pirinçler şeffaflaşıncaya kadar karıştırarak kavurun. Suyunu, tuzunu ve yine 2-3 damla limon suyunu katıp tereyağını ilave edin.
    Bir kez karıştırıp ocağın altını kısın ve pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra pilavın üstünü kağıt bir havluyla kapatırsanız  kapağın suları pilavınıza damlamaz. Beş dakika kadar sonra pirinçleri parçalamadan nazikçe pilavınızı karıştırıp havalandırın ve servis edin.. 
      Afiyet olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder