27 Ekim 2015 Salı

PEYNİRLİ KOL BÖREĞİ

         BİLGİLENDİRME: Peynir neredeyse herkes tarafından sevilen ve çok yaygın olarak tüketilen süt ürünlerinin başında gelir. Peynirin binlerce çeşidi olduğunu söylersek hiçde abartmış olmayız. Ülkelere hatta şehirlere göre bile farklı çeşitleri vardır. Peynirin sağlık açısından faydalı olmasının temel nedeni, yüksek besin değeri taşımasıdır. Doğal peynirlerin içerdiği vitamin ve minerallerin değeri oldukça yüksektir. Peynir; diş çürüklerini önler, güçlü kemiklere sahip olmamıza yardım eder, kemik erimesine faydalıdır, gebelik döneminde hem anne adayları hem de bebeği için gereklidir, cilt ve saç sağlığımızı korur.

         MALZEMELER:
  • 4 adet yufka 
  • 1/2 kg. kahvaltılık lor yada dileğiniz başka bir peynir çeşidi 
  • 1 adet kapya biberi
  • 1 adet çarliston biberi
  • 1 tutam maydanoz 
  • 1 tutam dereotu
  • 2 adet taze soğan
  • 1 adet havuç
  • Tuz, karabiber, 
  • Susam, çörekotu
    Sosu için:
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

      
     YAPILIŞI:
              4 adet yufkayı üst üste koyup artı şeklinde keserek dörde bölelim. Böylelikle 16 parça böreklik yufkamız olur. Derin bir kase içine yumurtaları kırıp iyice çırpalım. Sütünü ve sıvı yağını ilave edelim. Tüm yeşillikleri yıkayalım, kurutalım ve küçük küçük doğrayalım. Havucun kabuğunu soyup rendeleyelim. Eğer lor değilde peynir kullanacaksak peyniri ezelim yada rendeleyelim. Biberlerimizin çekirdeklerini çıkaralım ve ince ince doğrayalım. Doğradığımız bütün yeşilliklerle, peyniri, biberleri ve havucu karıştıralım.Yufkalarımızın içine önce hazırladığımız sostan sürelim. Sosun üzerine az miktarda karabiber ve tuz ekeleyelim.  Yufkanın geniş tarafına hazırlanan iç malzemeden koyup yufkayı sigara böreği sarar gibi saralım sonra ortadan ikiye bükelim. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sardığımız tüm börekleri yerleştirelim. Üstlerine kalan sosumuzu sürelim. Susam çörekotu serpip 180 derecelik fırında üstleri kızarıncaya kadar 20- 25 dakika pişirelim.  
            Afiyet olsun...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder