31 Ekim 2015 Cumartesi

SAKIZLI MUHALLEBİLİ KEK

         BİLGİLENDİRME: Sakız ağacı Yunanistan'ın Sakız adasının güneyinde ve burayla hemen hemen aynı ekolojiye sahip olan Türkiye'nin batısındaki Çeşme yarımadasında bulunmaktadır. Doğal olarak çiğnenen damla sakızı sindirimi kolaylaştırır. Ağız ve diş sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu nedenle diş macunu yapımında kullanılır. Sakız yağının antiseptik özelliği nedeniyle yara merhemlerinin yapımında kullanılır. Damla sakızı ülsere sebep olan Helicobakter pylora'yı öldürerek bu rahatsızlığı tedavi eder. Damla sakızı kozmetik sanayinde de büyük oranda kullanılır.Sakızla ilgili bu kadar bilgiyi verdikten sonra bir kek yapalım ama içinde de kremasında da sakızın o hoş aroması olsun, olsun mu?Hadi o zaman mutfak bizi bekliyor.
         MALZEMELER:
  • 1 adet yumurta  
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1.5 çay bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu  
  • 1/2 paket sakızlı muhallebi
  • Aldığı kadar un
  • 1 yemek kaşığı pirinç unu
    Sosu için:
  • 1.5  su bardağı süt
  • 1/2 paket sakızlı muhallebi

      
     YAPILIŞI:
      Çırpma kabının içine yumurtayı kırın ve köpürtünceye kadar çırpın. İçine toz şekeri ilave edin ve krema kıvamına gelinceye kadar çırpmaya devam edin. Sıvı malzemelerini ilave edin. En son pirinç unu, kabartma tozu, yarım paket sakızlı muhallebisini koyun ve azar azar un ilave ederek boza kıvamında akışkan bir kek hamuru elde edin. Ben bu keki hazır kek kalıplarında yaptım ve 2 adet çıktı. Fırınınızı 175 derecede ısıtın ve kekinizin üstü kızarıp içinin piştiğinden emin oluncaya kadar pişirin. (Kürdan testi yapın .Eğer kekinize soktuğunuz kürdan ıslak çıkmıyorsa kekiniz pişmiş demektir) Kekiniz fırında pişerken geri kalan sakızlı muhallebinizi pişirin ve ateşten aldıktan sonra aralıklı karıştırarak hem soğumasını sağlayın hem de üstünün kabuk tutmasına engel olun....  
            Afiyet olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder