25 Ekim 2015 Pazar

SUSAMLI PİŞİ

       BİLGİLENDİRME: Pişi aslen mayalı hamurdan yapılan bir hamur kızartmasıdır. Ama zamanla değişik şekillerde de yapılmaya başlanmıştır. Pişi Türk kültüründe arefe günün de evlerde yapılır ve komşulara dağıtılır. Ancak son zamanlarda pazar kahvaltılarının baş aktörleri arasına girdi. Ben de pişinin hamuruna zaman zaman o günkü damak tadıma göre içine farklı tatlar katarım. Ezilmiş susamın kokusunu severim. Bu günkü pişime kavrulup dövülmüş susam kattım. Biz beğendik siz de denemek isteseniz buyrun. 

         MALZEMELER:
  • 1 adet yumurta 
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı kavrulup ezilmiş susam 
  • Kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • Kızartmak için sıvı yağ
      
     YAPILIŞI:
        Derin bir karıştırma kabının içine yumurtayı kıralım, üstüne yoğurdu ve sıvı yağı ilave edelim, hepsini iyice karıştıralım. Kavrulup dövülmüş susam, tuz ve azar azar un ilave ederek ele yapışmayan bir hamur yoğuralım. Hafif un serpilmiş bir zeminde merdane ile açalım. İsterseniz benim gibi farklı kalıplarla, isterseniz de bir bıçakla kesip şekillendirelim. Tavaya kızartmalık yağımızı koyalım ve iyice kızdığından emin olunca hamurlarımızın her iki tarafını da kızartalım. Bu hamur içine hiç yağ çekmez. Bu nedenle kağıt havlu üzerine almanıza gerek kalmaz. 
      Afiyet olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder