26 Ekim 2015 Pazartesi

KARNIYARIK

          BİLGİLENDİRME: Bu gün sizlerle fırında karnıyarık yapacağız. Ama öncelikle biraz patlıcandan bahsetmek istedim. Patlıcan  yaz mevsiminde mutfağı şenlendiren sebzelerden biridir. Kızartma, imam bayıldı, patlıcan musakka ya da oturtma en sevilen yemek türleri arasındadır. Patlıcan sindirim sistemini rahatlatır, yüksek oranda lif içerir, A, B1, B2, C vitaminleri açısından zengindir. Kan basıncını arttırır. Düşük kalorisi nedeniyle eğer kızartma olarak yenmiyorsa zayıflama diyetlerinde iyi bir besindir. Yüksek miktarda su içerdiği için cildi nemlendirir. Güçlü bir antioksidandır. Şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği sebzelerdendir. Bir miktar nikotin içerir.
     

         MALZEMELER:
  • 9-10 adet patlıcan 
  • 2 adet kuru soğan
  • 250 gram orta yağlı kıyma 
  • 3 adet olgun domates
  • 4-5 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • Tuz karabiber
  • 1 demet maydanoz
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Kızartmak için sıvı yağ
    YAPILIŞI:
           Patlıcanları yıkayın , kurulayın ve alacalı soyun. Tavaya sıvı yağı koyun. İyice ısınınca patlıcanların her tarafını çevirerek kızartın. Kağıt havlu serilmiş bir tepsiye alın ki fazla yağları süzülsün. Bu arada başka bir tavada ince ince doğradığınız soğanları kavurun. Kıymasını ilave edin , rengi dönene kadar kavurun. 1 adet ince doğranmış biberi, rendelediğiniz domatesi, salçayı, 1 çay kaşığı tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın. Biberler hafif yumuşayıp domatesler eriyince ateşin altını kapatın. Tavayı ateşten aldıktan sonra ayıklayıp yıkadığınız ve ince doğradığınız maydanozu ilave edin. Patlıcanların ortasına uzunlamasına alta geçmeden çizikler atın. Hazırladığınız kıymalı sostan buralara doldurun. Eğer kıyma fazla gelirse patlıcanların aralarına da koyabilirsiniz . Geri kalan domatesleri ince dilimler halinde kesin ve patlıcanların üstlerine yerleştirin. Sarımsakları da patlıcanların üstlerine koyun. Biberleri de aynı şekilde yerleştirin. Üstlerine 1 çay kaşığı tuzu serpiştirin. Sıcak suyunu gezdirip 180 deredeki fırında yumuşayıncaya kadar pişirin.  
      Afiyet olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder