MALZEMELER:
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 adet haşlanmış iri patates
- 1/2 paket yaş maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı sirke
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 adet yumurta ( sarısı üzeri için beyazı peynire katmak için)
İç malzemesi - 1 çay bardağı rende tulum peyniri
- 1 çay bardağı ince kıyılmış ceviz içi
- 1 yemek kaşığı çörek otu
- Üstlerine serpmek için Susam-çörek otu
Derince bir yoğurma kabına su, süt ve sıvı yağ ile toz şeker, haşlanıp ezilmiş patatesleri koyup iyice karıştıralım. Maya, sirke, yoğurt ilave edip karıştıralım. Azar azar un ilave ederek ele yapışmayacak kulak memesi sertliğinde bir hamur yoğuralım. Hamur kabını bir streçle saralım ve mayalanması için bekletelim. Hamur iki katı büyüklüğüne eriştiğinde hazır demektir. Hamur kabarsın diye beklerken iç malzemesini hazırlayalım. Bunun için peynir, ceviz ve çörek otunu yumurtanın beyazıyla karıştıralım. Mayalanmış ve kabarmış hamurumuzdan bir yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım. Unlu bir zemin üzerinde elimizle genişlettikten sonra uzunlamasına çizikler atarak keselim ve bir kenarına iç malzemesinden koyup rulo şeklinde saralım. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirelim. Tepsi mayasının olması için tekrar kabarmasını bekleyelim. Kabarmış poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serperek 180 derecede fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim. Fırından çıkardıktan 5 dakika sonra içine kağıt havlu serilmiş kapaklı derince bir kaba aktaralım, Üstlerini bir mutfak havlusu ile örttükten sonra kapağını kapatalım. Böylelikle pamuk gibi yumuşak kalmasını sağlayacağız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder