1 Kasım 2015 Pazar

KIŞLIK DOMATES SOSU

         BİLGİLENDİRME: Ben çocukken turfanda diye bir şey vardı.Daha doğrusu meyve ve sebzelerin mevsimi vardı. Yaz gelecek karpuz yiyeceğiz, kış gelecek portakal derdik. Şimdi hemen hemen her mevsim istediğimiz meyve sebzeleri bulabiliyoruz da peki ya lezzetleri..Maalesef.. Bu durumda bize de lezzetli zamanlarında onları saklamanın yolu düşüyor. İşte domates sosu domatesler olgun, doğal ve lezzetliyken kış için hazırlandı..Umarım daha önce yapmamış olanlara ışık tutmuş olurum.  

       MALZEMELER:

  • 10 kilo olgun domates (ben rio domates tercih ettim)  
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
    YAPILIŞI:
           Domatesleri yıkayın ve sularının süzülmesini bekleyin . Bu arada büyükçe bir tencere hazırlayın. Domatesleri kuşbaşı dediğimiz büyüklükte doğrayın ve pişirmek için ateşin üstüne koyun. Üstünde oluşan köpükleri bir kaşık yardımıyla alın. Domatesler pişip yumuşayınca blender ile karıştırın. İyice parçalanıp ezilen domatesleri tekrar ateşe koyun ve hafifçe koyulaşmasını bekleyerek kaynatın. Ateşten aldıktan sonra tuzunu ve yağını koyun. Yıkayıp kuruladığınız kavanozlara ağzında 2 parmak boşluk kalacak şekilde doldurun ve yeni aldığınız, kullanılmamış, yıkanıp kurulanmış kapakları sıkıca kapatın. Kavanozları ters çevirip bir köşeye kaldırın ve 24 saat olduğu yerden kıpırdatmayın. Bu sosu içine domates koyacağınız tüm yemeklerde, makarnalarda, sos hazırlamada ve menemen yapımında kullanabilirsiniz.      Afiyet olsun...

    Pişirme aşaması

    Şişelenmiş hali

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder