21 Kasım 2015 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

    BİLGİLENDİRME:                                                                                                    Asma yaprağının 5 tanesi ortalama olarak 14 kaloridir. Yani kalorisi bir hayli düşüktür. Vitamin açısından da zengindir. C, A, A, K ve B6, demir, riboflovin, lif, folat, kalsiyim, magnezyum, bakır, manganez içerir. İshal tedavisinde, ağır adet kanamalarında pamukcuk ve aşırı vaginal akıntılarda kullanılır. O halde asma yaprağını sık sık kullanalım. Benim favorim zeytinyağlılar. Asma yaprağının ekşimsi tadı, zeytinyağının o muhteşem aroması ve kuş üzümünün minik lezzet patlamaları . Hadi o zaman sıvayın kolları mutfağa gidiyoruz.
                                                   

           MALZEMELER:

  • Yarım kilo asma yaprağı
  • 2 çay bardağı zeytinyağı
  • 2  su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık 
  • 4-5 adet kuru soğan 
  • 2 adet kesme şeker 
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • Tuz, karabiber yenibahar, nane ve tarçın 
  • 3 su bardağı sıcak su 
  • Üstüne limon
    YAPILIŞI:
      Asma yaprakları salamura ise 3-4 saat suda bekletelim. Eğer taze yapraksa sıcak suda çok az haşlayalım. Her iki durumda da suyu aktıktan sonra elimizle yırtmadan nazikçe sıkalım. Tencereye 1 çay bardağı sıvı yağı koyup üstüne dolmalık fıstıkları katalım ve fıstıkların rengi hafif pembeye dönene kadar kavuralım. İnce ince doğradığımız soğanları ilave edelim ve bir kaç dakika çevirelim. Pirincini koyup biraz kavuralım. Islatıp süzdüğümüz kuş üzümlerini ilave edelim. Şekerini ve birazcık tuz koyup 1 su bardağı sıcak su koyarak  suyunu çekene kadar pişirelim. Ateşten aldıktan sonra diğer baharatlarını koyup karıştıralım. Yaprakların saplarını koparalım.Tencerenin tabanına biraz yaprak ve kopardığımız saplarını dizelim. Yaprakların içlerine hazırladığımız harçtan kıyup sigara böreği sarar gibi saralım ve tencereye dizelim.Üstüne geri kalan suyu ilave edelim. Limon dilimleri sıralayıp sarmaların üstünü bir servis tabağıyla kapatarak ateşe koyalım. Önce harlı ateşte , sonra ateşi kısarak suyunu çekene kadar pişirelim. Piştikten sonra geri kalan yağı yaprakların üstünden gezdirelim ve biraz soğuyunca servis edeceğimiz tabağa aktarıp limon dilimleriyle süsleyelim.Afiyet olsun.
    Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder