3 Kasım 2015 Salı

ÖZBEK PİLAVI

        BİLGİLENDİRME: Pirinç iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. 100 gram pirinçte 360 kalori vardır. Gluten içermez. Özellikle B grubu vitaminleri açısından oldukça zengindir. Besleyici ve hazmı kolay olduğu için özellikle hastalar tarafından da rahatlıkla tüketilebilmektedir. Allerjen öğeler içermez. Mutfaklarımızda pirinci bir çok şekilde kullanırız. Ama en çok da sanırım pilav yapıyoruz. İşte sizlere hem lezzetli ve besleyici hem de görsel açıdan hoş bir pilav tarifi.Yanına çok yakışacağını düşündüğüm bir yemek;  Şehzade Kebabı        

         MALZEMELER:

  • 250 gram kuzu eti
  • 1 yemek kaşığı tereyağ  
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 adet jülyen doğranmış havuç
  • 1/2 adet çarliston biber
  • 1/2 adet kapya biber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı baldo pirinç
  • 1.5 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
    ÜSTÜNE:
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1 avuç yer fıstığı badem karışımı
    YAPILIŞI:
       Öncelikle pirinci sıcak ve tuzlu suda yarım saat bekletin. Bu zamanın sonunda pirinçlerin suyu berraklaşıncaya kadar soğuk suyun altında yıkayın. 
      Kuzu etini biftek gibi hazırlatın ve küçük küçük doğrayın. Tereyağını ılıtın etleri içine atın kendi suyunu bırakıp tekrar çekene kadar kavurun. Soğanı yemeklik doğrayın ve havuçlar ve doğranmış biberlerle birlikte  etlere ilave edin. Salçasını da katıp kavurun. Yıkadığınız pirinçleri katıp tuzunu ekleyin ve sıcak su ilavesiyle ortalama 13-15 dakika civarında (pirincin cinsine göre değişir ) pişirin. Ateşin altını kapatınca yarım saat kadar pilavı dinlendirin. Servis etmeden önce erittiğiniz tereyağ içinde yer fıstığı ve badem karışımını bir kaç dakika çevirin. Pul biber ilave edin ve sunum aşamasında pilavın üstüne gezdirin.                                                   Afiyet olsun...



Özbek Pilavı

Özbek Pilavı

Özbek Pilavı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder