26 Kasım 2015 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI

 BİLGİLENDİRME: Doğanın bize sunduğu muhteşem nimetlerden biri de lahana.(her ne kadar ben geç tanışsam da)Hem güzellik hem de sağlık için yararlı bir sebze. Bir protein ve vitamin deposu. B, C, E vitaminlerini bünyesinde barındıran ve bir çok hastalığa iyi gelen bu sebzeyi mevsiminde  ve organik olarak yetiştirilmiş olanı bol miktarda tüketmekte fayda var. Diyet yapanlar için bol lif içeren bir sebze olması nedeniyle tam bir mucize. Hem uzun süre tok tutuyor hem de ödem atmaya yardımcı oluyor. Diğer sebzelerde bulunmayan biyoformasyon etkisi beyaz lahanayı üstün kılmaktadır. Üstelik lahanayı mutfakta bir çok değişik şekilde kullanıyoruz. Turşusu bir ayrı güzel, salatası bir başka. Şimdi geçelim sarmayı yapmaya...Eeee hadi ama arkamdan gelin hem sohbet edelim hem de yemeği yapalım..      

        MALZEMELER:

  • 1 orta boy beyaz lahana
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı tuz (haşlama suyuna)   
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 4-5 adet kuru soğan
  • Dolmalık fıstık 
  • Kuş üzümü
  •  Dereotu, maydanoz ve taze nane
  • Dolma baharatı, tarçın, tuz
      YAPILIŞI:
  Büyükçe bir tencereye su koyalım kaynayınca tuz atalım ve lahananın yapraklarını yırtmadan nazikçe ayırıp kaynayan suda teker teker çok az haşlayalım. Haşlanan lahana yapraklarının suları aksın diye bir süzgece alalım. Başka bir tencereye zeytinyağının yarısını koyup içine dolmalık fıstığı koyalım ve biraz çevirelim. İnce ince doğramış olduğumuz kuru soğanları ilave edelim ve şekeri çıkıncaya dek yakmadan kavuralım. Pirincini katalım, sıcak suda yıkadığımız kuş üzümlerini de ilave edip biraz tuz atarak 1 çay bardağı kadar ılık su koyup suyunu çekene dek pişirelim. Ateşten aldıktan sonra doğradığımız yeşillikleri ve baharatlarını koyup karıştıralım. Lahana yapraklarının iri damarlarını keskin bir bıçak yardımıyla çıkaralım ve bu damarları sarmaları pişireceğimiz tencerenin tabanına dizelim. Lahana yapraklarını çok kalın olmayacak şekilde sarıp tencereye yerleştirelim. Üstüne gelecek kadar ılık su ve zeytinyağının kalanını koyup önce harlı ateşte, kaynamaya başlayınca ateşi kısıp pirinçler yumuşayıncaya dek pişirelim. 15-20 dakika dinlendirdikten sonra eğer yapabilirseniz içindeki sarmaları dağıtmadan tencereyi başka bir kaba ters çevirelim. Böylelikle altta kalan lahana sarmaları ezilmemiş olurlar.          Afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder